Articol selectat

Acizii grasi trans

Acizii grasi trans

In multe dintre mancarurile noastre favorite sunt ascunsi acizii grasi trans. Daca dumneavoastra credeti ca aceste grasimi sunt ca oricare altele, ganditi-va din nou! Acizii grasi trans sunt periculosi si in unele cazuri pot fi chiar mortali. Este foarte important sa stim cum sa recunoastem si sa evitam aceste grasimi care sunt o parte atotpatrunzatoare din rezervele noastre de mancare.

Intrebari despre acizii grasi trans

Mai jos puteti gasi raspunsuri la cateva dintre cele mai comune intrebari despre acizii grasi trans. Este important sa stim cum sa recunoastem si sa evitam aceste grasimi care sunt o parte atotpatrunzatoare din rezervele noastre de mancare.

Ce sunt acizii grasi trans

Acestia, cunoscuti si sub denumirea de grasimi trans, sunt create din amestecul hidrogenului cu ulei vegetal. Acest process este numit “hidrogenare”. Hidrogenarea creeaza o substanta care e mai solida decat uleiul. Acest process este benefic pentru producerea mancarurilor, insa un cosmar pentru sanatatea noastra.

De ce sunt grasimile trans atat de periculoase

Acestea pot dauna sanatatea dumneavoastra in doua moduri: Stimuleaza cresterea nivelului de colesterol rau din corp (LDL) si in acelasi timp scaderea nivelului de colesterol bun (HDL). Aceasta combinatie periculoasa este un factor de risc principal in infarcturi. Spre deosebire de grasimile obisnuite care sunt metabolizate in maxim optsprezece zile, grasimile trans pot ramane in corp chiar si pana la doua luni de zile!

Chiar si cantitatile foarte mici de grasimi trans pot fi daunatoare pentru organism, lucru care a determinat cercetatorii Jurnalului Chiropractic din Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii sa le numeasca “otrava”. Acestea cauzeaza reactii chimice periculoase in corp, si sunt un contribuabil major la aparitia bolilor de inima. Grasimile trans au fost de asemenea asociate de oamenii de stiinta cu obezitate, cancer, diabet si sisteme imunitare scazute.

Asociatia Americana pentru Inimi recomanda evitarea grasimilor trans ori de cate ori este posibil, intrucat aceasta substanta mortala cauzeaza aproximativ 30.000 de morti premature in fiecare an. Unii dintre experti chiar au numit aceste grasimi “dezastre alimentare”, si au cerut etichetari mai stricte pentru a putea ajuta consumatorii sa se protejeze.

De ce inca se folosesc aceste grasimi trans

Din punctul de vedere a productiei de alimente, grasimile trans sunt utile. Acestea sunt mai solide si rezista mai mult decat uleiurile. Mai multe alimente procesate contin grasimi trans datorita duratei prelungite de viata a acestora pe rafturile magazinelor. Grasimile trans pot de asemenea imbunatati textura alimentelor, facandu-le, la atingere, mai solide si mai putin unsuroase.

Despre admin

Specialist in nutritie si dietetica.

Postari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *